Σε αυτό το βίντεο συζητάμε με την Εύη Σταθάτου για τους φόβους μας και πώς να τους διαχειριστούμε.

Ο φόβος είναι ένα απαραίτητο, απολύτως αποδεκτό συναίσθημα. Μας προφυλάσσει από κινδύνους, μας προειδοποιεί και μας προετοιμάζει να αντιμετωπίσουμε μια επικίνδυνη κατάσταση. Μπορεί, όμως, να γίνει εμπόδιο όταν τον ενεργοποιούμε και σε καταστάσεις που δεν υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος.

Πολλές φορές μας παραλύει, δεν μας αφήνει να απολαύσουμε στιγμές πολύτιμες, μας οδηγεί σε αναβολές αποφάσεων ή και σε παραίτηση από τις πραγματικές επιθυμίες μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο φόβος είναι ένα παιχνίδι του μυαλού κι όχι ένα πραγματικό γεγονός. Αφορά είτε στο παρελθόν (από παλιές εμπειρίες που ζήσαμε), είτε στο μέλλον (τι φοβάμαι ότι θα συμβεί αν…).

Προκειμένου να τον διαχειριστούμε χωρίς να μας καταβάλλει, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τον καλωσορίσουμε. Να τον αποδεχτούμε, χωρίς θυμό ή αγανάκτηση. Να εντοπίσουμε σε ποιο σημείο του σώματός μας τον αισθανόμαστε περισσότερο. Και να τον ρωτήσουμε γιατί ήρθε, τι θέλει να μας πει, από τι θέλει να μας προστατεύσει. Μόλις τον αναγνωρίσουμε και κάνουμε αυτή τη διαδικασία, αυτόματα ο φόβος μας μικραίνει, ησυχάζει και τελικά φεύγει, σαν να αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης.

Επίσης, μόλις αντιληφθείτε ότι σας επισκέφθηκε ο φόβος ή ξεκινάει μια κρίση πανικού αλλάξτε τη δραστηριότητα που κάνετε. Σηκωθείτε, βγείτε στο μπαλκόνι, μιλήστε στο τηλέφωνο, πιείτε νερό, βάλτε μουσική, κάντε μια δουλειά στο σπίτι ή στο γραφείο σας. Αν οδηγείτε, και δεν μπορείτε να σταματήσετε το αυτοκίνητο, δυναμώστε τη μουσική, στρέψτε την προσοχή σας σε ένα σημείο του δρόμου. Παρατηρείστε αυτά που βλέπετε τώρα.

Ο διαλογισμός, με απλούς καθημερινούς τρόπους, βοηθάει καταλυτικά στο να μην επιλέγει το μυαλό τον φόβο, αλλά και στην αντιμετώπισή του όταν νιώσετε φόβο. Το μυαλό φεύγει από τον φόβο, ο οποίος δεν σας εξυπηρετεί σε τίποτα εκείνη τη στιγμή, και συγκεντρώνεται στη δραστηριότητα στην οποία τον στρέψατε, που μπορεί να είναι απλά να παρατηρήσετε την αναπνοή σας. ‘Οσο πιο πολύ εξασκείτε το μυαλό σας στον επικεντρώνεται στο τώρα, στην παρούσα στιγμή, τόσο πιο αραιά θα σας επισκέπτονται οι φόβοι σας, μέχρι που τελικά θα περιοριστούν στις στιγμές που είναι απολύτως απαραίτητοι για εσάς και την ασφάλειά σας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s